lauantai 19. maaliskuuta 2011

Varusteiden hankinnan vaikeus

Aloittelevan sukeltajan yhtenä huolenaiheena on usein omien sukellusvarusteiden hankinta. Valinnan varaa on paljon ja ilman kokemusta on kenties vaikea päättää mitä kannattaa hankkia. Kokeneemmat kaverit saattavat suositella erilaisia ratkaisuja, budjetti on usein rajallinen ja mainokset lupaavat mitä ihmeellisimpiä asioita. Kouluttajan roolissakin joutuu miettimään mitä suosittelee, kun peruskurssin oppilas kysyy varusteiden hankkimisesta. Asiaan kun vaikuttaa niin kovin moni seikka, mm. aiotaanko sukeltaa pääasiassa Suomessa vai ulkomailla ja kuinka tuleva sukeltaja on aikeissa jatkaa kouluttautumistaan.

Jos itse olisin nyt aloittamassa sukeltamista nykyisillä tiedoillani, hankkisin suoraan kuivapuvun. Takkiliivin jättäisin kokonaan hankkimatta, ja ostaisin sen tilalle selkälevyn hihnastoineen ja sinkkuwingin, pullon ja regusetin. Tietokonetta hankkiessa pitäytyisin edullisessa perusmallissa ja kuluttaisin siinä säästyneet roposet kunnollisen valaisimen ja aluspuvun hankintaan. Tällaisella varustekokonaisuudella voisi tehdä peruskurssin käyneelle sopivat sukellukset huoletta, paketin jälleenmyyntiarvo on hyvä ja sitä on tarpeen vaatiessa helppo täydentää esimerkiksi tuplapulloihin siirryttäessä.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kuivapuku on yksittäisistä varusteista eniten sukellusmukavuuteen positiivisesti vaikuttanut hankinta, kunnollisen kanisterivalaisimen seuratessa heti perässä. Yllättäen nämä ovat myös juuri niitä kalleimpia tuotteita, joten on helppo ymmärtää jos joku on valmis tinkimään juuri niissä - niinhän olen tehnyt itsekin. Vähemmälläkin siis pärjää, joten kaikkea ei ole pakko ostaa kerralla. Monilla seuroilla on aloittelijoille tarjolla myös laitepaketteja vuokralle tai jopa lainaan.

Myös ostospaikka mietityttää monia: ostaisiko verkosta vai kivijalkaliikkeestä ja mistä saa hyviä varusteita edullisesti. Tilatako ulkomailta vai ostaako Suomesta kalliimmin verotettuja tuotteita? Näistä aiheista Snorkkelissa taitetaan peistä lähes säännöllisesti, joten yhtä ja oikeaa, ainoaa totuutta ei ole. Kuitenkin, muutamia mietinnän arvoisia näkökohtia voidaan antaa, joiden perusteella jokainen voi tehdä omat valintansa.
  • Halutaanko tuotteita käydä sovittamassa?
  • Kuinka paljon painoarvoa annetaan toimivalle takuulle ja mahdollisille vaihtomahdollisuuksille?
  • Tarvitaanko asiantuntevaa neuvontaa hankittaviin varusteisiin liittyen?
Suomessa sukellusvarusteita on tarjolla yllättävänkin useassa paikassa. On nettikauppaa ja kivijalkaliikettä sekä näiden sekoituksia. Osa myyjistä harrastaa sukeltamista, osa myy varusteita "leipätyönään". Voisikin lähes sanoa, että mitä pienempi ja erikoistuneempi liike on, sen varmemmin myyjä tuntee lajin ja osaa tarvittaessa neuvoa asiakasta. Suurin osa kotimaassa myytävistä sukellustarvikkeista on hinnoiteltu varsin kilpailukykyisesti vertailtaessa ulkomaihin, toki poikkeuksia on - suuntaan jos toiseen. Suomen aktiiviset sukelluspiirit ovat sen verran pienet, ettei erikoistuneilla sukellusvälinekauppiailla ole varaa menettää mainettaan, joten jo tämänkin takia kotimaisuus hankintapaikkaa mietittäessä on valttia.

Eräänlaisena ilmiönä voidaan pitää Wasserspieleniä, joka tunnetaan myös nimellä "Auvon bussi" omistajansa Auvo Puurtisen mukaan. Vanha kirjastoauto kiertää ympäri Suomea lastattuna sukellusvarusteilla ääriään myöten täyteen. Auvon ehdoton myyntivaltti on maksun joustavuus: itse ostin omat, ensimmäiset varusteeni juuri Auvolta ja sain hankittua ne osamaksulla, ilman käsirahaa tai korkoa. Tavaroiden haun yhteydessä sain epäselvän pankkisiirtolomakkeen, johon oli tuherrettu epäselvällä käsialalla 12 x 860 mk. Työttömälle ja lähes rahattomalle tuo oli oikeastaan ainoa keino hankkia omat varusteet kerralla. Myytävien tavaroiden laatu ja säilytys bussissa onkin sitten oma lukunsa, jokaisen lienee paras muodostaa oma käsityksensä vaikka käymällä visiitillä kauppa-autolla.

Itse olen keskittänyt hankintani nykyään pääasiassa sinne, josta olen saanut parasta palvelua: Scubamafiaan ja Sukellusluolaan. Molemmat liikeet myyvät laatutavaraa järkihintaan (jälkimmäinen riippuu tietysti katsantokannasta ja siitä harrastaako vai ei). Molemmat liikkeet ovat juuri näitä edellä kehumiani pieniä lafkoja, joiden myyjillä on vankka sukellustausta.

2 kommenttia:

  1. Juuri tätä minä etsin :) Kiitos
    Viesti takkiliivistä hintatarjouksesta oli jo valmiina..

    VastaaPoista